Præventionsapp virker (surprice) ikke 100%

by Elektronista 12/01/2018 at 11:48
Comments Off on Præventionsapp virker (surprice) ikke 100%
Præventionsapp virker (surprice) ikke 100%

37 kvinder i Sverige fik sig en slem overraskelse da de tog en graviditetstest. Der var sket det som bare ikke KAN ske når man lægger ansvaret for sin prævention i hænderne på en app. Hvem skulle have troet det. Man kan blive gravid hvis man bruger “sikre perioder” metoden. 

App’en Natural Cycles kalder sig “moderne prævention” men tager i virkeligheden udgangspunkt i en ældgammel metode til at undgå graviditet. At undgå at dyrke sex omkring ægløsningen (der som bekendt er det tidspunkt en graviditet kan forekomme). Ægløsningen påvirker kvindens temperatur, derfor er et termometer og daglig måling en del af “Natural Cycles” metoden.

Nu er der bare sket det at nogle kvinder alligevel er blevet gravide. Er det app’ens skyld? Ja det synes de og hospitalet som har stået for deres aborter.

Efter at have læst om klagerne og efter at have gennemgået “Natural Cycles” markedsføringsmateriale tænker jeg 5 ting:

  1. Menneskekroppen er ikke en maskine. Vi er alle forskellige.
  2. Mennesker har ansvar egen krop
  3. Ingen former for prævention er 100% sikker
  4. Apps og devices kan være en hjælp til at optimere vores helbred. Men vi kan ikke lægge vores tillidt blindt i dem.
  5. Natural Cycles burde have lavet tydelige disclaimers til dem der ikke umiddelbart forstår 1 og 2.

Når man laver produkter til noget så vigtigt som menneskekroppen, så er det en meget god idé at sikre at brugeren forstår at brugen af f.eks. en app til prævention er på eget ansvar. Lige som man lige skal anbefale brugeren at få en second opinion efter man har bedt en app forholde sig til om et modermærke er kræft (det findes). I stedet gør Natural Cycles rigtig meget ud af at virke videnskabelige og grafik indikerer at app’en er sikrere end p-piller (som iøvrigt heller ikker er 100% sikre).

Vi kommer til at se flere og flere devices og tjenester som handler om vores krop, sundhed og psyche. Og der vil uden tvivl være meget godt at vinde. Men sund fornuft skal ikke ryge ud af vinduet når der kommer teknologi ind af døren.

Selftracking trenden handler om at måle sig selv for at optimere kroppen. Man sammenligner kroppen med software som hele tiden kan opgraderes og gøres bedre. Men kroppen er IKKE en maskine. Det er biologi og mange forskellige faktorer spiller ind. Langt flere end en lille algoritme fra Natural Cycles kan håndtere.

Der er ikke noget i vejen med at bruge “sikre perioder” som prævention. Det har folk gjort i tusindevis af år. Men der er bare en risiko for at blive gravisd.

Indlægget Præventionsapp virker (surprice) ikke 100% blev vist første gang den ELEKTRONISTA.